”Vi går efter nogle af de mest forurenede floder i verden”

DESMI udvikler nye, smartere løsninger for at sætte en stopper for forurening af havet.

 

 

Hvert år ender svimlende otte millioner tons plastic i verdens have. Cirka 90 procent af den mængde kommer fra de 10 mest forurenende floder[1]. Floder transporterer affald over lange afstande og forbinder jordoverfladen med havet, hvilket gør dem til en afgørende faktor i kampen mod ​​havforurening.

For DESMI, der har mere end 40 års erfaring med bekæmpelse af olieudslip, repræsenterer plasticforureningen en helt ny mulighed. Det forklarer Neha Mehta, leder af virksomhedens EnviRo-Clean division:

”Igennem vores mangeårige erfaring med at håndtere olieudslip har vi ofte modtaget tilbagemeldinger fra vores kunder om, at de også fjerner andet overfladeaffald, når de fjerner olie fra vandoverfladen og dermed gør vandet fri for forurening,” fortæller hun. ”Vi har erfaring fra både oceanerne og havene, endda fra hurtigflydende vandstrømme som floder. I stedet for blot at rense havene vil vi forhindre, at forureningen overhovedet når havet. Derfor bevæger vi os tættere på kilden. Vi går så at sige imod strømmen, i ordets mest bogstavelige betydning.”

At tage denne udfordring op kræver imidlertid betydelige modifikationer til virksomhedens eksisterende udstyr, fortæller Neha Mehta:

”For det første skal udstyret justeres for at håndtere opsamling af affald frem for olieudslip. For det andet er beskyttelsen af ​​dyr og planter lige så vigtigt. Vi skal potentielt flytte tungt udstyr ind i skrøbelige økosystemer, så vi skal være meget forsigtige. De fleste af vores nye designs er baseret på mere enkle versioner, der er lettere at håndtere og i stand til at modstå forskellige vejrforhold.”

DESMI har haft mange dialoger med embedsmænd rundt om i verden, og et pilotprojekt er i gang i Indien. Her er fokus ikke kun på rensning af floderne, men også på at udforske, hvordan man kan skabe en komplet værdikæde for håndtering af vandaffald og dermed bidrage til den cirkulære økonomi.

At være en del af SDG Accelerator for SMV'er har hjulpet DESMI med at analysere forskellige forretningsmuligheder, samt hvordan man kan virkeliggøre virksomhedens visioner.

”Det vi elsker ved dette projekt er, at vi tager miljøoprensning til det næste niveau,” siger Neha Mehta. ”Det giver meget lidt mening, at vi renser en flod for derefter at flytte forureningen hen til et andet sted. Det vi vil gøre i stedet for, er at håndtere affaldet på stedet for at generere energi ved hjælp af kendt og dokumenteret teknologi, samtidig med at der skabes lokale job. Det giver mulighed for at bringe et komplet affaldshåndteringssystem til lande eller regioner, der har denne udfordring. For både floderne og oceanerne kan løsningen have en stor effekt.”

For Neha Mehta og DESMI-teamet er det stadig for tidligt at opstille konkrete kommercielle mål, men virksomheden er optimistisk og forventer, at pilotprojektet kan gentages og kommercialiseres, hvilket også er kernen i verdensmålene:

”Hvad vi indså er, at de fleste lande allerede har indarbejdet verdensmålene i deres nationale udviklingsplaner," siger Neha Mehta. "Som udefrakommende gør det samtalen meget lettere. At have støtte fra vores UNDP-partnere skaber også tillid og samarbejde og hjælper os med at opbygge nye relationer til nogle af de centrale offentlige interessenter.”

Hvordan ser oprydningen af ​​forurenede floder ud om fem år fra nu? Neha Mehta forudsiger, at løsningerne fra DESMI vil forandre vilkårene i hele branchen:

”Vi arbejder på en innovativ, modulbaseret løsning, hvor du rent faktisk åbner containeren og er klar til at gå i gang. Dette er i sig selv et stort skifte fra traditionelt udstyr, der normalt kræver lang tid til installation. Med kort tid til opsætning og nedlukning er omkostningerne potentielt meget lave, mens effekten er enorm. Det er den vision, vi arbejder hårdt på at gøre til virkelighed.”

 

Photo: Desmi

 

Sådan bidrager DESMI til Verdensmålene

  • DESMI er i gang med at udvikle udstyr, der kan bruges til at rense nogle af verdens mest forurenede floder
  • Løsningen vil forhindre plastaffald i at strømme ud i havet, hvor det er endnu vanskeligere at dæmme ind
  • Desuden planlægger DESMI at introducere et nyt affaldshåndteringssystem for at behandle affaldet på stedet

 

Verdensmål i spil

  • Mål nr. 14: Livet i havet
  • Delmål 14.1: Inden 2025, skal alle former for havforurening forhindres og væsentligt reduceres, især forurening forårsaget af landbaserede aktiviteter, herunder havaffald og forurening med næringsstoffer.  

 

Foto: DESMI

Fakta om DESMI Ro-Clean

  • Grundlagt i 1834
  • DESMI’s EnviRo-Clean division er relativt ny, men trækker på moderselskabets (DESMI Ro-Clean) ressourcer med henblik på at ekspandere globalt
  • Global geografisk tilstedeværelse

Læs mere om DESMI her.