“Endelig kan vi genbruge bilruder, som er
holdt sammen af verdens stærkeste lim”

Danske Shark Solutions kan udvinde nye råvarer af ituslåede bilruder. At nå dertil har dog krævet mange års udvikling, for limen i bilruder er både hårdfør og usædvanligt stærk.

At genbruge gamle bilruder i stedet for at sende dem direkte til lossepladsen. Det lyder umiddelbart let og ligetil, men det er det desværre langt fra. Bilruder består nemlig ikke kun af glas, men også af en ekstremt stærk polymer-lim, der holder ruden sammen, hvis den går i stykker med 110 kilometer i timen. I 2005 besluttede et hold ildsjæle, at det måtte være muligt at skille de to komponenter ad. Først syv år senere havde de knækket koden. Det fortæller CEO i Shark Solutions, Jens Holmegaard:

”Shark Solutions opstod af ideen om at fremstille råvarer af gamle bilruder og lamineret glas, det man også kalder sikkerhedsglas. Udfordringen er dog, at netop disse glastyper er holdt sammen af en ekstremt stærk lim, som i virkeligheden typisk er en 0,8 mm tyk film, der er fuldstændig gennemsigtig. Derfor har det taget os mange år at finde ud af, hvordan man kan adskille de to komponenter. I 2013 fik vi endelig et gennembrud, så vi i dag har et fuldt kommercielt produkt i industriel skala.”

Ud over hovedkontoret i Roskilde driver Shark Solutions tre fabrikker. Hovedfabrikken ligger i Belgien, mens de resterende fabrikker ligger på hver sin side af USA uden for hhv. Atlanta og Los Angeles. Placeringen er bl.a. valgt ud fra tilgængeligheden af bilruder, fortæller Jens Holmegaard:

”I Belgien er vi tæt på nogle af Europas største glas-genbrugsvirksomheder. Det samme er vi i Georgia og Californien. Vi er dog helt klar over, at vi også skal ud til Asien for at få den globale rækkevidde, vi gerne vil have. Vi har haft en vis berøringsangst, eftersom både erhvervsstrukturen og logistikken er en helt anden. Dog har vi nu afdækket de væsentligste forhold ved hjælp af SDG Accelerator-programmet. Nu skal vi etablere de rigtige partnerskaber, og så skal vi i gang.”

 

 

Ud over beslutninger om geografisk fokus har ledelsen i Shark Solutions brugt tid på at afdække, hvad den oprensede polymer-film fra ruderne overhovedet kan bruges til. Mens selve glasset er let at afsætte som genbrugsglas, er det langt sværere at genanvende filmen, selv om den har fantastiske anvendelsesmuligheder, fortæller Jens Holmegaard:

”Oprindeligt havde vi forestillet os, at den rensede polymer-film blot ville indgå i produktionen af nye bilruder eller nye ruder til bygninger, men det har simpelthen vist sig, at den ikke kan blive gennemsigtig nok til, at det kan lade sig gøre. Derfor har vi været nødt til at se på andre genanvendelsesmuligheder. Bl.a. er tæppeindustrien oplagt, hvor man bruger lim til at holde luven fast og søger giftfrie alternativer til de nuværende limtyper. Det samme gælder malingsindustrien, der jo tilsætter lim i malingen. Begge steder er den genanvendte polymer-lim et bæredygtigt alternativ og områder, hvor Shark Solutions kan bygge en fornuftig forretning. Men det har været en lang, sej kamp at nå dertil. Også selv om CO2-besparelserne ved at genanvende polymeren er ganske imponerende.”

Ifølge Jens Holmegaard har det været en både spændende og givende proces at arbejde med verdensmålene under SDG Accelerator-programmet:

”For det første har programmet i den grad været med til at give os et større perspektiv på vores forretning og samtidig få os til at indse, at vi jo reelt kan gøre en forskel for planeten med vores teknologi og faktisk sætte tal på effekten. For det andet er UNDP fantastisk gode til at åbne nogle af de døre, vi ikke selv kan åbne. For os betyder det, at der er et helt netværk, som nu står klar til at hjælpe os med at løfte vores virksomhed endnu længere ud i verden.”

Jens Holmegaard er derfor både spændt og optimistisk på sin virksomheds vegne:

”Vi har fået et overblik over, hvordan vi kan source vores specielle råvare – knuste bilruder – i Asien, ligesom vi allerede har dialoger med en række partnere i distributionsnettet, som vi jo skal koble os på. Især vil vi gerne have fat i de helt store distributører samt de logistikvirksomheder, der kender til at håndtere affald. De  aftaler skal vi bruge den næste tid på at få helt på plads – og herefter kan produktionen etableres lokalt.”

 

Verdensmål i spil, bl.a.

  • SDG 12: Ansvarligt forbrug og produktion
  • Delmål 12.5: Inden 2030 skal affaldsmængden væsentligt reduceres gennem forebyggelse, reduktion, genvinding og genbrug.

Sådan bidrager Shark Solutions til verdensmålene

  • Shark Solutions fremstiller bæredygtige råvarer udvundet af gamle bilruder og lamineret glas, der tidligere ville være sendt til lossepladsen.
  •  Det har taget mange års intensiv udvikling at kunne skille glasset i ruderne fra den stærke polymer-lim, der holder dem sammen.

Fakta om Shark Solutions

  • Grundlagt i 2005.
  • Verdensleder inden for genbrug af polymer-lim fra glas.
  •  Fabrikker i Belgien og USA.
  • Hovedkontor i Roskilde.
  • Ca. 55 medarbejdere

 

Shark Solutions is part of UNDP's SDG Accelerator for SMEs