1,6 mia. mennesker lider af anæmi;

det svarer til 25 pct. af verdens befolkning

Anæmi, dvs. manglen på røde blodlegemer, er en af de største – og samtidig mindst synlige – sundhedstrusler, der lige nu påvirker næsten hvert fjerde menneske på jorden.[1] Sera Scandia har en løsning.

 

 

Det er ikke noget, man som sådan kan se – og måske ikke engang noget, man mærker. Ikke desto mindre har anæmi en stor betydning for ens sundhed og trivsel. I mild form kan tilstanden medføre træthed og koncentrationsbesvær. I svær grad kan den hæmme hele ens kognitive udvikling eller ligefrem være livsfarlig. Heldigvis kan anæmi bekæmpes, men det kræver, at særligt de fattige befolkningsgrupper får adgang til vigtige næringsstoffer. Det er præcis her, Sera Scandia kommer ind i billedet. Det fortæller adm. direktør, Stefan Bødtker Michelsen:

”Der er næppe nogen lidelse, der er mere udbredt på jorden end anæmi, og alligevel er det noget, vi sjældent taler om. I udviklingslandene er det et kæmpe problem, fordi den kødfattige kost ikke indeholder tilstrækkelige mængder af det hæmoglobinbundne jern, kaldet hemjern. Det gør børnene sløve og ude af stand til at lære effektivt i skolen. Faktisk sættes hele ens kognitive udvikling på spil, hvis blodet mangler røde blodlegemer, da det jo er dem, der transporterer ilt ud til alle kroppens celler.”

Selv om Sera Scandia har hovedkontor i Danmark, blev virksomheden skabt i Venezuela i 1975 som leverandør af svinebugspytkirtler til Novo Nordisks forskning. I dag er virksomhedens hovedaktivitet blodproteiner og serum, der indsamles fra slagterier rundt om i verden. Disse proteiner indgår i mange forskellige værdikæder inden for f.eks. bioteknologi og pharma. Og så kan de også bruges i produktionen af fødevarer, fortæller Stefan Bødtker Michelsen:

”Fordelen ved blodproteinerne er netop, at de indeholder hemjern, der absorberes i kroppen cirka 20 gange bedre end ikke-hemjern og dermed også er en sikker vej til at bekæmpe anæmi. Ved at berige fødevarer med hemjern fra blod behandlet aseptisk, kan vi sikre, at befolkningerne i udviklingslandene får den næring, de så desperat har brug for, og dermed give disse samfund mulighed for at komme ud af en ond cirkel, der er gået i arv gennem generationer.”

Sera Scandia har allerede indgået partnerskaber med flere fødevareproducenter, der kan tilsætte hemjern i deres produkter og ingredienser. En af disse partnere er en peruviansk virksomhed, som producerer kiks og supper; en anden er en guatemalansk producent af jordnøddesmør tilsat hæmoglobin. Stefan Bødtker Michelsen pointerer dog, at det helt store gennembrud for jernberigede produkter kræver partnerskaber med de globale hjælpe- og fødevareorganisationer. Netop derfor har det også været et vigtigt boost for virksomheden at deltage i SDG Accelerator-programmet:

”Om noget handler SDG Accelerator om at indgå partnerskaber og samtidig åbne døre for hinanden, hvilket også er en forudsætning for, at vi overhovedet kan gøre os håb om at nå de 17 verdensmål. Hvis vi for alvor skal bekæmpe anæmi, er vi nødt til at blive en del af FN’s fødevaresystem eller have støtte fra en af de andre store organisationer på fødevareområdet. Samtidig skal vi udbrede den viden, vi har om anæmi. Både lokale og globale aktører skal forstå, at det ikke er tilstrækkeligt blot at tilsætte vitaminer og mineraler i kosten, hvis man for alvor vil tackle fejlernæring.”

Samtidig er der brug for mere vidensindsamling og mere kommunikation, mener Stefan Bødtker Michelsen:

”Dels arbejder vi med den akademiske verden om at skabe øget evidens omkring værdien af hemjern, dels har vi skabt ’Global Initiative for a World Without Anemia’, også kaldet GIWWA. Her vil vi samle alle aktører, både kommercielle og ikke-kommercielle, så vi i fælles flok og med en fælles stemme kan sætte initiativer i værk for at nærme os en verden, hvor der ikke længere findes anæmi.”

Netop viljen til samarbejde og den globale bevægelse mod fejlernæring gør, at Stefan Bødtker Michelsen ser lyst på fremtiden:

”Verdensmålene passer perfekt til vores egen filosofi og FAO’s anbefaling om at tage et spildprodukt fra slagterierne, forædle det og bruge det til at bekæmpe fejlernæring. Det gør samtidig, at vi kan tjene penge på noget, der ellers er ganske miljøskadeligt, hvis blod fra slagterierne, som det ofte er tilfældet, skylles ud i kloakken. Vi er overbeviste om, at vi som virksomhed kan gøre en afgørende forskel for verdens sundhed – og vi er kun spændte på, hvor det hele tager os hen.”

 

Verdensmål i spil

  • SDG 2: Stop sult
  • Delmål 2.2: Inden 2030 skal alle former for fejlernæring udryddes, herunder skal de internationalt aftalte delmål for væksthæmmede og afmagrede børn under 5 år nås inden 2025, og ernæringsbehovet hos unge piger, gravide og ammende kvinder samt ældre mennesker skal tilgodeses.

Sådan bidrager Sera Scandia til verdensmålene

  • Sera Scandia producerer hemjern af blod indsamlet fra slagterier.
  • Hemjern er et afgørende kosttilskud for de 1,6 mia. mennesker i verden, der mangler røde blodlegemer i deres blod.

Fakta om Sera Scandia

  • Grundlagt i Venezuela i 1975.
  • Er specialiseret i at udvikle produkter til fødevare- og biotekbranchen baseret på blod.
  • Har produktionsfaciliteter over hele Sydamerika, USA, Sydafrika samt Frankrig.
  • Hovedkontor i Hellebæk.
  • Ca. 450 medarbejdere.

Sera Scandia is part of UNDP's SDG Accelerator for SMEs