I en bæredygtig luksus-teltlejr er man turist  på en helt ny måde

Outdoorproducenten Nordisk driver allerede fem såkaldte Nordisk Villages rundt om i verden. Virksomheden har brugt SDG Accelerator-programmet til at gøre oplevelsen endnu mere bæredygtig.

 

Photo: Nordisk

 

Telte, soveposer, rygsække og friluftsudstyr af højeste kvalitet. Den danske outdoor-virksomhed Nordisk kan spore sine rødder helt tilbage til 1901, hvor den var en del af den nu hedengangne Nordisk Fjer-koncern. De seneste år har virksomheden taget helt nye skridt for at bringe sine kunder tættere på naturen. Med etablering af Nordisk Villages i både Frankrig, Italien, Argentina og Japan er grundstenen lagt til et nyt globalt friluftseventyr. Det fortæller CEO, Erik Johannes Møller:

”Kvalitet har altid været nøgleordet for vores outdoor-produktion. Efter at Nordisk i mange år var en del af den gamle Nordisk Fjer koncern, blev vi i 1991 en selvstændig virksomhed med kunder over hele verden og noget, der bedst kan betegnes som en fanskare. Vi er tro mod vores lange historie – og stolte over at have været både vidne til og en del af turismens massive fremgang gennem det sidste århundrede, men er også bevidste om det aftryk, turismen kan have på planeten og lokalsamfund.”

Ideen om at skabe en lejr fyldt med Nordisk-telte startede oprindeligt i Asien, fortæller Erik Johannes Møller:

”Lige som mange andre er asiaterne meget opsatte på at komme væk fra byen, bare se stjernerne og dufte naturen. Eftersom vi allerede havde stor succes på det asiatiske marked med vores bomuldstelte i stå-højde, var det lige til højrebenet at lave en Nordisk Village og dermed skabe et luksusophold i naturen. Her kan du checke ind, præcis som på et hotel. Der er både rødvinsglas, dyner, udendørsbad, og hvad man ellers skal bruge. Man må gerne have vandrerstøvler og overlevelsesgrej med, men man behøver det ikke.”

I dag findes allerede fem Nordisk Villages rundt om i verden, og flere er på vej, fortæller Erik Johannes Møller:

”Vores villages er drevet af lokale partnere, så derfor ved vi også, at de drives med den største passion og respekt for nærmiljøet. Samtidig har vi fra centralt hold gjort en stor indsats for, at infrastrukturen fungerer. Vi har f.eks. haft en kok fra Geranium ude i den japanske village for at servere gourmetmad direkte i naturen. Alt det gør vi for at give gæsterne nogle fantastiske oplevelser og samtidig hele tiden justere konceptet, så det bliver bedre og bedre.”

Ifølge Erik Johannes Møller passer Village-konceptet perfekt til den nye klimaturisme, som bliver mere og mere udbredt.

”Det er absolut oppe i tiden, at man gerne vil være tættere på naturen og dermed også reducere det CO2-aftryk, man sætter gennem sine rejser. Samtidig oplever vi, at det internationale publikum efterspørger det, vi kalder hygge i Danmark: Man vil gerne slukke telefonen, være nærværende og have ægte kvalitetstid med de mennesker, man holder af. Det er det, vi forsøger at skabe rammen for.”

I SDG Accelerator-programmet har Nordisk arbejdet målrettet med at tænke bæredygtighed ind i alle detaljer. En af samarbejdspartnerne hertil er DTU Hardtech, fortæller Erik Johannes Møller:

”Målet er, at du kan tage ud i vores Village og have en fuldstændig CO2-neutral ferie, hvilket blandt andet betyder, at du selv skal generere den energi, du skal bruge. Hvordan det præcis skal foregå, samarbejder vi med DTU om at finde løsninger på. Her kigger vi både på vind- og solenergi, ligesom vi kigger på de materialer, vi bruger i vores udstyr, og hvordan Nordisk Villages kan bidrage til bæredygtige lokalsamfund. SDG Accelerator-programmet har givet os en god anledning til at få armene omkring alt dette. Konkret har vi arbejdet med en løsning, hvor der lagres bæredygtig strøm i det enkelte telt på en måde, hvor gæsterne bliver meget bevidste om, hvordan den genereres og anvendes. Det er en spændende og givende proces.”

Med stigende klimaturisme og et Village-koncept, der i den grad hylder bæredygtighed, tør Erik Johannes Møller godt have store ambitioner:

”Jeg kan sagtens forestille mig, at vi inden for 3-5 år har i omegnen af 25 Nordisk Villages, måske flere. Det vigtigste for os er at vise vores kunder, at vi ikke bare laver kvalitetsprodukter, men også gør en målrettet indsats for verdens klima og miljø. Samtidig vil vi gerne give folk mulighed for at få en fed oplevelse i naturen – noget, der desværre ikke er en selvfølge for alle.”

 

 

Verdensmål i spil

  • SDG 12: Ansvarligt forbrug og produktion
  • Delmål 12.b: Udvikle og indføre værktøjer til at overvåge indvirkningerne af bæredygtig udvikling på bæredygtig turisme, der skaber arbejdspladser og fremmer lokal kultur og produkter.

Sådan bidrager Nordisk til verdensmålene

  • Nordisk driver fem såkaldte Villages i hhv. Frankrig, Italien, Argentina og Japan. Her kan man bo i telt og være helt tæt på naturen.
  • Målet er, at man fremover kan holde en 100 pct. CO2-neutral ferie.

Fakta om Nordisk

  • Grundlagt i Danmark i 1901.
  • Spillede op gennem 70'erne og 80'erne en stor rolle i opbygningen af den europæiske outdoor-sektor.
  • Leverer i dag outdoor-udstyr til kunder i hele verden.
  • Hovedkontor i Silkeborg.

Nordisk is part of UNDP's SDG Accelerator for SMEs