Big data og analytics kan gøre industriproduktion langt mere bæredygtig

Gennem SDG Accelerator-programmet har Eltronic skabt en direkte forbindelse mellem produktionsdata og verdensmål. Resultatet er et helt nyt niveau af transparens.

Det danske ingeniørhus Eltronic startede med at tilbyde automatiseringsløsninger til masseproduktionsindustrien. I dag rummer virksomheden en hel afdeling, der alene arbejder med målrettet data intelligence. Og data er der brug for! I gennemsnit udnytter verdens produktionsvirksomheder kun ca. 50 pct. af deres kapacitet. Det betyder, at hvor der er brugt ressourcer på at bygge to fabrikker, kunne man måske have nøjedes med én. Samtidig er der hårdt brug for at reducere både spild og ressourceforbrug. Alt det har Eltronic fundet en løsning på. Det fortæller kvalitetschef, Jacob Kroløkke Ljungberg:

”I dag er der software indbygget i stort set alle former for masseproduktion. Det gælder alt fra tællemaskiner og produktionsstyring til avanceret overvågning af kvaliteten. Udfordringen er imidlertid at overvåge den samlede produktionslinje og dermed gøre hele processen mere bæredygtig. Det er præcis den software, vi har udviklet.”

Konkret har Eltronic skabt en såkaldt ’DIAP’ – en lille boks, som kan overvåge og opsamle vitale data. Rent fysisk fylder den ikke mere end en TV-boks hjemme i stuen, men med et stort potentiale for at optimere en produktion:

”Fordelen ved DIAP’en er, at den samler alle tilgængelige produktionsdata og gør dem tilgængelige i realtid, så man øjeblikkeligt kan justere, hvis de fastsatte tolerancer ikke bliver mødt. Samtidig udregner den også nøgletal for tilgængelighed, performance og kvalitet. Det betyder, at man som ledelse har fuldt overblik og 100 pct. transparens gennem hele produktionen,” fortæller Jacob Kroløkke Ljungberg.

 

Produktionsdata i realtid er ikke i sig selv en ny opfindelse; det er til gengæld det direkte link mellem effektivitetsudnyttelse og verdensmål:

”Den helt store revolution her er ikke blot software og sorte bokse, men rent faktisk at holde produktionseffektiviteten direkte op mod konkrete verdensmål. Det kan f.eks. være mål for energiudnyttelse, som ligger under verdensmål 7, eller minimering af spild, som hører under verdensmål 12. Selvfølgelig er det virksomheden selv, der vælger, hvilke mål man vil bidrage til. Herefter kan vi sætte parametrene op, så man i realtid måler ens påvirkning af verdensmålene. Det svarer til at få en fuld bæredygtighedsanalyse af hele produktionen hvert eneste sekund af døgnet,” fortæller Jacob Kroløkke Ljungberg.

For Jacob Kroløkke Ljungberg og Eltronic rummer analytics et enormt potentiale for at gøre verdens industriproduktion mere bæredygtig:

”For de virksomheder, der er klar til at koble deres DIAP op på verdensmålene, forventer vi i gennemsnit at kunne løfte kapacitetsudnyttelsen med op til 30 procentpoint. Samtidig kan vi reducere både CO2-aftryk, fejlproduktion og materialespild. For den enkelte virksomhed kan det blive et afgørende konkurrenceparameter. For hele verdens industriproduktion kan det blive en af de største produktivitetsforbedringer, vi har set i årtier. Vi har ganske enkelt lagt grundstenen for et helt nyt niveau af transparens.”

I dag har Eltronic ca. 1.000 DIAP-bokse i drift hos virksomhedens kunder. Jacob Kroløkke Ljungberg tror på, at det tal vil vokse eksponentielt de kommende år:

”I dag er det ikke nok bare at snakke om verdensmål; man skal også kunne vise konkrete resultater for at leve op til kravene fra både kunder, samarbejdspartnere og interessenter. Det er lige præcis det, som vi har arbejdet med i SDG Accelerator-programmet: At tage de præcise målinger, DIAP’en giver mulighed for, og bruge dem til at give målinger på bæredygtighed i realtid, f.eks. i forhold til materialeforbrug eller energiforbrug. Som virksomhed har du bevis for, at du leverer på dine løfter. Du kan løbende vise, at du arbejder på at forbedre dig, og at bæredygtighedsagendaen ikke bare er tomme ord.”

 

Sustainable Development Goals at play

  • Eltronic har udviklet et device kaldet DIAP, der samler alle tilgængelige data fra en produktionslinje og gør dem tilgængelige i realtid.
  • DIAP-boksen kan kobles direkte til verdensmålene, således at en fremstillingsvirksomhed når som helst kan følge og forfølge egne fastsatte mål for bæredygtighed.

Sådan bidrager Eltronic til verdensmålene 

  • Eltronic har udviklet et device kaldet DIAP, der samler alle tilgængelige data fra en produktionslinje og gør dem tilgængelige i realtid.
  • DIAP-boksen kan kobles direkte til verdensmålene, således at en fremstillingsvirksomhed når som helst kan følge og forfølge egne fastsatte mål for bæredygtighed.

Fakta om Eltronic

  • Eltronic er en af pionererne inden for Industry 4.0 og digitalisering.
  • Grundlagt i år 2000.
  • Ca. 300 medarbejdere.
  • Hovedkontor i Hedensted.

Eltronic is part of UNDP's SDG Accelerator for SMEs