Muslinger som ny foderingrediens, en cirkulær forretningsmodel for børnesko samt software, der optimerer afgrøders afkast i Nicaragua. Dette er blot et udpluk af de mange nye bæredygtige forretningsløsninger udviklet af danske virksomheder i UNDP’s SDG Accelerator for SMVer, der blev præsenteret i FN Byen i går. 

 

Camilla Brückner, direktør, UNDP's nordiske kontor. Foto: Hasse Ferrold

 

Det giver grobund for optimisme, når mere end 200 deltagere fra dansk erhvervsliv, kapitalfonde, offentlige myndigheder, universiteter og civilsamfund trodser regnen for at komme ud til FN Byen og få et indblik i, hvordan 13 danske virksomheder i SDG Accelerator har brugt Verdensmålene som bæredygtigt brændstof for innovation frem mod løsninger, der gavner både bundlinjen og verden omkring os.

Til konferencen bød Camilla Brückner, direktør for UNDP’s nordiske kontor og Anders Dons, nordisk direktør for Deloitte velkommen til de mange fremmødte:

”Vi er begejstrede for den store interesse i SDG Accelerator og Verdensmålene. Det bekræfter, at der er en spirende erkendelse af, at der er tale om en dagsorden, som vi ikke kan komme udenom”, sagde Camilla Brückner. Anders Dons fortsatte: ”De danske virksomheder i SDG Accelerator er måske små og mellemstore, men de er rollemodeller for andre virksomheder i Danmark og resten af verden, da deres løsninger har potentiale til at gavne bundlinjen og samtidig skabe en bedre verden”.

Næste taler på podiet var Sten Scheibye, formand for Industriens Fond, der med fondens finansiering har været med til at løbe programmet i gang sammen med UNDP og Deloitte. ”Resultaterne i SDG Accelerator er eksempler på, at der ikke er et modsætningsforhold mellem at drive forretning og at bidrage til en bedre verden. Forretning og en bedre verden går hånd i hånd”, pointerede Sten Scheibye. 

 

Sten Scheibye, formand, Industriens Fond. Foto: Hasse Ferrold

 

Herefter førte dagens moderator Pernille Enggaard (Millionærklubben, Radio24syv) deltagerne igennem de 13 virksomhedsløsninger. Løsningerne spændte vidt. De førte os blandt andet til Ganges-floden i Indien. Neha Mehta, leder af DESMI EnviRo-Clean, præsenterede deres anlæg, der opsamler plast i Ganges bifloder. Herefter førte innovationsrejserne os til de nicaraguanske småbønder, hvor Ingemann i SDG Accelerator har udviklet softwaren Agroclimática, der med et detaljeret billede af jordbunds- og klimaforhold optimerer afgrøders afkast og kan sikre dem kreditter og forsikring: "I SDG Accelerator har vi fået netværk og kontakter. UNDP har peget os i retning af projekter i andre lande og den rette dør at gå ind af, og Deloitte har rådgivet om software- og strategiudvikling", sagde Niels Ingemann Møller, direktør for Ingemann.

Efterfølgende stod Jonas Brandt, ansvarlig for IT strategi og innovation hos RGS Nordic, for skud for Pernille Enggaards spørgsmål: ”Vi er i gang med at udvikle en digital platform, der kan give transportører mulighed for at optimere anvendelsen af de over 2000 lastbiler, der hver dag besøger virksomhedens mere end 35 modtage- og behandlingsanlæg i Skandinavien”, sagde Jonas Brandt.

Læs mere om de 13 danske virksomheders forretningsløsninger på sdg-accelerator.org. Forløbet kører videre med 18 nye virksomheder i 2019, som er identificeret og snart meldes ud.

 

Slide
Anders Dons, CEO, Deloitte Nordic.
Slide
Torben Möger Pedersen (tv), CEO, PensionDanmark og Hans Axel Kristensen, CEO, Plastix
Slide
Torben Möger Pedersen (tv), CEO, PensionDanmark og Niels Ingemann Møller, CEO, Ingemann
Slide
Torben Möger Pedersen (tv), CEO, PensionDanmark og Neha Mehta, Head of DESMI EnviRo-Clean
Slide
Camilla Brückner, direktør, UNDP's nordiske kontor
Slide
Sten Scheibye, formand, Industriens Fond
Slide

Foto: Hasse Ferrold